Energie besparen doe je dankzij onze handige tips

20 oktober 2022

Energie besparen doe je zo

De winter is in aantocht en het energievraagstuk is brandend actueel. Het ideale moment dus om even stil te staan bij enkele eenvoudige manieren die helpen om jouw energiefactuur te verlagen. Bouwvia helpt jou hierbij aan de hand van enkele eenvoudig toepasbare tips:

Zet je thermostaat een graadje lager

Voor de meesten onder ons is het een evidentie, maar je kan ervan versteld staan wat een graadje lager op jouw thermostaat betekent voor je energiefactuur. Het is niet nodig om de verwarming voortdurend te laten aanstaan wanneer je het merendeel van de dag niet thuis bent. Creëer de goede gewoonte om de thermostaat een paar graden lager te zetten zodra je de deur uitgaat. Wanneer je beschikt over een slimme thermostaat kan je eenvoudig jouw daginstellingen programmeren. Nog geen slimme thermostaat? Een uitstekende investering die de moeite waard is om te overwegen.

Pas de temperatuur aan van je boiler

Boilers voor warm water verbruiken veel elektriciteit. Tijdens de winter verbruik je meer warm water, dus is het verstandig om de temperatuur van jouw boiler in de winter een paar graden lager te zetten. Zelf zal je niet veel van dit temperatuurverschil merken, maar op jouw gas- of elektriciteitsfactuur zal het ongetwijfeld merkbaar zijn.

Bedek harde vloeren met tapijten

Wist je dat niet geïsoleerde vloeren zoals tegels en hardhout ervoor kunnen zorgen dat je woning ongeveer 10% van zijn warmte verliest? Om warmteverlies te vermijden en je voeten warm te houden, zijn tapijten een eenvoudige oplossing. Bovendien geef je er je woning ook meteen een nieuwe look mee. Heb je een kelderruimte? Gebruik daar dan oude tapijten en geef ze zo een tweede leven.

Isoleer je woning

Als je woning niet goed geïsoleerd is, verlies je heel wat warmte via het dak. Ook via je ramen, muren en vloer. Voor een solide isolatie kan je gerust zelf isolatieplaten voor jouw dak aanbrengen. Isolatie van ramen of muren laat je best over aan een gespecialiseerde aannemer die je vindt op ons platform.

Gebruik je open haard meer als je die hebt

Het is niet alleen gezellig, maar levert ook heel wat warmte op. Vaak wordt een open haard maar enkele keren per jaar gebruikt, al is het een uitstekende manier om je huis te verwarmen. Het overwegen meer dan waard dus gezien de huidige energieprijzen.

Gebruik een tochtklep voor je haard

Een tochtklep voor je haard is een uitstekende en goedkope manier om geen warmte te laten ontsnappen via je haard en schoorsteen. Wanneer je je haard niet gebruikt, zorgt zo’n tochtklep ervoor dat de warmte binnenshuis blijft. Vergeet de klep wel niet te verwijderen of terug open te zetten wanneer je je haard opnieuw gebruikt.

Verplaats je meubilair

Je plaatst beter geen meubels voor jouw radiator. Als dat toch zo is, verplaats je ze beter om geen warmte te verliezen. Zo zorg je ervoor dat de luchtcirculatie en warmteverspreiding optimaal blijft.

Vergeet een onderhoud niet

Een verwarmingssysteem functioneert goed wanneer je deze regelmatig inspecteert en onderhoudt. Bovendien gaat een goed onderhouden toestel ook langer mee. Sommige controles en onderhouden zijn zelfs verplicht, dus vergeet deze zeker niet.

  • Toestellen op stookolie of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, ...) moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.
  • Toestellen op gas (bijvoorbeeld aardgas of propaan) moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.

Installeer een deurveger

Een ietwat oudere deur kan er al eens voor zorgen dat er tocht binnenkomt via de onderrand. Een deurveger is een handige oplossing om de tocht tussen de onderkant van jouw deur en de drempel te stoppen. Heb je geen deurveger? Een gewikkelde handdoek werkt evengoed.

Maak gebruik van raambekleding

Gordijnen of andere soorten raambekleding houden warme lucht binnen en kille lucht buiten doordat ze zorgen voor een extra isolatielaag. Schijnt de zon op een koude winterdag? Gebruik dan het zonlicht als natuurlijke verwarming voor je woning en laat de raamkledking open.

Sluit deuren van ruimtes waar je niet vaak komt

Het is niet nodig om een ruimte te verwarmen als je er weinig of geen tijd in doorbrengt. Denk dan aan de bergruimte, de speelkamer, de wasplaats, etc.

Houd dekens binnen handbereik

Dekens zijn niet enkel knus tijdens de koude wintermaanden, maar fungeren ook uitstekend als alternatieve isolator waardoor je de verwarming niet moet opdrijven.

Raamfolie

Raamisolatiefolie vormt een uitstekende extra barrière om warme lucht binnen te houden en koude lucht buiten. De raamfolie heeft een speciale coating die ervoor zorgt dat je minder warmte via je ramen verliest. Bovendien is raamfolie makkelijk zelf aan te brengen.

Gebruik de warmte van je badkamer

Neem je 's ochtends een warme douche? Gebruik dan de stoom van de douche en laat de warmte zich naar andere ruimtes verspreiden. Neem je liever een bad? Wacht dan met het leeglopen van het bad tot wanneer het water koud is. De badkamer blijft zo langer warm dankzij de warmte van het water in je bad.

Wikkel je leidingen in

Bevroren waterleidingen kunnen zorgen voor ernstige problemen. Zo kunnen ze barsten waardoor je huis onder water loopt, wat al snel leidt tot enorme waterschade. Je kan dit voorkomen door je leidingen te isoleren.

Isoleer je garagepoort

Veel garagepoorten zijn niet voorzien van isolatie, met als gevolg dat de kille lucht makkelijk naar binnen kan. Isolatieplaten aanbrengen aan jouw garagepoort kan ook hier een wereld van verschil maken.

Zoek jouw koudebruggen

Er zijn veel plaatsen in je woning die onopgemerkt blijven en waar tocht binnensluipt en warmte wegsijpelt. Ga actief op zoek naar deze plekken en kijk welke oplossing geschikt is om de koudebrug weg te werken.

Bouwvia is er voor jou

Een energieanalyse van je woning is uiteraard ook een optie. Een energie-expert analyseert dan jouw woning en duidt waar energieverbeteringen mogelijk zijn om zo jouw energiekosten te verlagen. Al helpen onze bovenstaande tips jou op een eenvoudige manier al een heel eind verder. Zo kan je zelf aan de slag om op een efficiënte en vooral effectieve manier jouw energiekosten te verlagen.

Ook met jouw energieverhaal weten we raad, je vindt alles inzake energie terug in ons overzicht waar we tal van vakmannen verzamelden.